PENGARUH KONSENTRASI PEKTIN DALAM SUHU DAN WAKTU PENYIMPANAN BERBEDA TERHADAP KARAKTERISTIK PELEMBAB KULIT

PENGARUH KONSENTRASI PEKTIN DALAM SUHU DAN WAKTU PENYIMPANAN BERBEDA TERHADAP KARAKTERISTIK PELEMBAB KULIT

Authors

  • Herlina Eva Fitriani
  • Supriyono Eko Wardoyo Program Studi Kimia FMIPA, Universitas Nusa Bangsa Jl. KH Soleh Iskandar KM 4 Cimanggu Tanah Sareal Bogor 1616
  • Amry Syawaalz

DOI:

https://doi.org/10.31938/jsn.v4i2.92

Abstract

Effect of Concentration of Pectin in Different Temperature and Storage Time on Characteristics of Skin Moisturizing

        The use of pectin as a substituent a synthetic material in the manufacture of skin moisturizers can support the reuse of natural ingredients for skin care . This study aimed to obtain optimum concentrations in the preparation of skin moisturizers and to see the characteristics of skin moisturizer with the addition of the pectin concentration . The result showed the optimum concentration of pectin in the preparation of moisturizing the skin with a concentration of 0.05 % with a characteristic appearance ( viscosity ) was most preferably , the pH value of 7.08 ; a specific gravity of 0.98 g / ml ; viscosity of 2229 cP , emulsion stability of 100 % , and there was no microbial contamination in accordance with the standard of quality of skin moisturizers

Keyword:. Pectin, concentration, characteristics, skin moisturizing

 

ABSTRAK

         Penggunaan pektin sebagai pensubstitusi bahan sintetik dalam pembuatan pelembab kulit dapat mendukung penggunaan kembali bahan-bahan alami untuk perawatan kulit. Penelitian ini bertujuan untuk mendapatkan konsentrasi optimum dalam sediaan pelembab kulit dan mempelajari karakteristik pelembab kulit dengan penambahan konsentrasi pektin.  Hasil penelitian didapatkan konsentrasi optimum pektin dalam sediaan pelembab kulit dengan konsentrasi 0,05 % dengan karakteristik penampakan (kekentalan) yang paling disukai, nilai pH 7,08; bobot jenis 0,98 g/ml; viskositas 2229 cP, stabilitas emulsi 100 %, dan tidak terdapat cemaran mikroba sesuai dengan syarat mutu pelembab kulit..

Kata kunci: Pektin, konsentrasi, karakteristik, pelembab kulit

Downloads

Download data is not yet available.

References

Mitsui. 1997. New Cosmetic Science. Elsevier. NewYork

Ötles. 2004. Acrylamide in Food. Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry: 723, 724, 725,726.

Richard ,J .1984. Carcinogenic Effects of Acrylamide in Sencar and A/J Mice. Bull of Cancer Research, 107-111

Rieger, M. 1994. Harry’s Cosmeticology. Ed ke-8. Chemical Publishing Co Inc. New York

Schmitt, W.H. 1996. Skin Care Products. Di dalam: DF Williams and WH Schmitt (Ed). 1996. Chemistry and Technology of Cosmetics and Toiletries Industry. Ed ke-2. Blackie Academy and Profesional. London

[SNI] Standar Nasional Indonesia 164399. 1996. Sediaan Tabir Surya. Badan Standarisasi Nasional. Jakarta

Suryani, A., I. Sailah, dan E. Hambali. 2000. Teknologi Emulsi. Jurusan Teknologi Industri Pertanian, Fakultas Teknologi Pertanian, Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Susanto, T., S. Yuwono. 2001. Pengujian Fisik Pangan. Unesa Press. Surabaya.

Wasitaatmadja, S.M,. 1997. Penuntun Ilmu Kosmetik Medik. UI Press. Jakarta.

Downloads

Published

2017-12-03

How to Cite

Fitriani, H. E., Wardoyo, S. E., & Syawaalz, A. (2017). PENGARUH KONSENTRASI PEKTIN DALAM SUHU DAN WAKTU PENYIMPANAN BERBEDA TERHADAP KARAKTERISTIK PELEMBAB KULIT. JURNAL SAINS NATURAL, 4(2), 187–200. https://doi.org/10.31938/jsn.v4i2.92

Metrics

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 
Loading...