Analysis of Melinjo Seed Extract as Corrosion Bioinhibitor for Ferrous Metals
DOI:
https://doi.org/10.31938/jsn.v14i4.741Keywords:
melinjo seed, corrosion, bio-inhibitor, macerasionAbstract
The corrosion of ferrous metals is a serious issue that can reduce material durability and lead to significant economic losses. Melinjo seed extract was selected for investigation due to its potential as a corrosion inhibitor, attributed to the presence of tannin compounds capable of forming complexes that coat metal surfaces. This research aims to explore the use of melinjo seed extract as a bioinhibitor for iron, providing an effective and environmentally friendly solution. The extraction of melinjo seeds was performed using the maceration method. The melinjo seed extract was mixed with 70% ethanol to obtain an inhibitor solution. The study evaluated the corrosion rate and inhibition efficiency of iron immersed in melinjo seed extract solution at varying concentration. The results showed that melinjo seed extract has the potential to inhibit corrosion in iron. A higher concentration of melinjo seed extract correlated with a lower corrosion rate. The highest corrosion rate was 6.7x10-2 g/cm² day at 0% concentration. The lowest corrosion rate was 1.6x10-2 g/cm² day at a 15% concentration of melinjo seed extract. The optimum inhibition efficiency was achieved at the 15% concentration, which amounted to 76%. These results indicate that melinjo seed extract is an effective bioinhibitor for ferrous metal corrosion.
Downloads
References
Dewi, C., Utami, R., & Parnanto, N. H. R. (2012). Aktivitas Antioksidan Dan Antimikroba Ekstrak Melinjo (Gnetum gnemon L.). Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 5(2).
Dewi, S. S., Fikroh, R. A., & Mukoningah, F. (2022). Potensi Ekstrak Daun Jambu Biji Sebagai Alternatif Inhibitor Korosi Besi Untuk Pembelajaran Kimia Kontekstual. JIPI (Jurnal IPA & Pembelajaran IPA), 6(3), 257–272. https://doi.org/10.24815/jipi.v6i3.26001
Hartanto, S., & Wicaksono, M. A. (2018). Ekstrak Daun Jambu Biji (Psidium guajava Linn.) Sebagai Inhibitor Korosi Pada Baja Dalam Media 3% NaCl. Jurnal Teknik Mesin ITI, 2(1), 7–11. http://dx.doi.org/10.31543/jtm.v2i1.60
Hidjrawan, Y. (2020). Identifikasi Senyawa Tanin Pada Daun Belimbing Wuluh (Averrhoa bilimbi L.). Jurnal Optimalisasi, 4(2), 78–82. https://doi.org/10.35308/jopt.v4i2.1475
Jufri, M., Surya, I., Saifullah, A., Suwarsono, S., Hendaryati, R. H., & Sudarman, S. (2022). Ekstrak Daun Kaliandra Sebagai Inhibitor Alami Laju Korosi ST-37. ROTOR, 15(1), 32–36. https://doi.org/10.19184/rotor.v15i1.30581
Khastini, R. O., Purwasi, R., Athaya, R. P., & Widiya, Y. (2023). Potensi Tanaman Melinjo Sebagai Antibakteri Alami Terhadap Bakteri Patogen. 6(2). https://doi.org/10.30743/best.v6i2.7215
Lestari, S., Malaka, R., & Garantjang, S. (2013). Pengawetan Telur Dengan Perendaman Ekstrak Daun Melinjo (Gnetum gnemon Linn). Jurnal Sains & Teknologi, 13(2), 184–189.
Lestrari, N. W., Suswidiantoro, V., Karim, D. D. A., & Putri, D. K. (2023). Skrining Fitokimia Dan Uji Sifat Fisik Formulasi Gel Ekstrak Etanolik Daun Sambiloto (Andrographis paniculata). Journal Pharmacy Aisyah, 2(2), 99–114.
Liu, X., Chen, S., Tian, F., Ma, H., Shen, L., & Zhai, H. (2007). Studies Of Protection of Iron Corrosion by Rosin Imidazoline Self?Assembled Monolayers, Interfaces and Thin Films, 39(4), 317–323. http://dx.doi.org/10.1002/sia.2497
Mukoningah, F., Fikroh, R. A., & Dewi, S. S. (2022). Experiment Design Analysis of Corrosion Inhibitor from Papaya Leaf Extract for Contextual Chemistry Learning. Jurnal Kimia dan Pendidikan, 7(2). https://dx.doi.org/10.30870/educhemia.v7i2.15063
Mulyaningsih, N., Mujiarto, S., & Ubaydillah, G. (2019). Pengaruh Daun Jambu Biji Sebagai Inhibitor Korosi Alami Rantai Kapal. Journal of Mechanical Engineering, 3(1), 36–42. https://doi.org/10.31002/jom.v3i1.1523
Nisa, K. F., Nurcahyo, H., & Barlian, A. A. (2021). Pengembangan Senyawa Antosianin Dari Ekstrak Kulit Melinjo Merah (Gnetum gnemon L.) sebagai Pewarna Alami Tekstil. Politeknik Harapan Bersama. Tegal, Jawa Tengah.
Prameswari, A., & Dahlan, D. (2021). Pemanfaatan Ekstrak Daun Jambu Biji (Psidium juajava) sebagai Inhibitor Korosi Pada Baja. Jurnal Fisika Unand, 10(4), 479–485. https://doi.org/10.25077/jfu.10.4.479-485.2021
Purniawan, A. (2018). Pengaruh Penambahan Ekstrak Kulitbuah Jeruk Dan Kulitbuah Mangga Sebagai Inhibitor Korosi Pada Baja Karbon Dalam Media NaCl 3,5%. Jurnal Sains Materi Indonesia, 17(1), 29–33. http://dx.doi.org/10.17146/jsmi.2015.17.1.4199
Putri, U. (2017). Ekstrak Daun Melinjo (Gnetum Gnemon Linn.) Sebagai Inhibitor Korosi Pada Baja Dalam Larutan Asam. Universitas Andalas. http://scholar.unand.ac.id/id/eprint/24527
Rochmat, A., Liantony, G., & Septiananda, Y. D. (2019). Uji Kemampuan Tanin Daun Ketapang Sebagai Inhibisi Korosi Pada Baja Mild Steel Dalam Pipeline. Jurnal Integrasi Proses, 8(1), 45–50. https://dx.doi.org/10.36055/jip.v8i1.5601
Sitepu, H. S., Priyotomo, G., & Dwiyanti, Y. (2021). Pengaruh Penambahan Konsentrasi Inhibitor Ekstrak Daun Talas Terhadap Laju Korosi Pada Baja Api 5l X-52 Dengan Media Korosif H2SO4 0, 5 M. Jurnal Furnace, 4(1), 1–7. https://dx.doi.org/10.36055/furnace.v4i1.12052
Suhaenah, A., & Maryam, S. (2020). Potensi Daun Puring (Codiaeum variegatum) Dalam Menyerap Logam Timbal (Pb) Dengan Metode Spektrofotometri Serapan Atom (SSA). Jurnal Ilmiah As-Syifaa, 12(1), 42–48. https://doi.org/10.56711/jifa.v12i1.613
Tullatif, A. (2020). Mempelajari Senyawa Mirisitrin Dengan Penambahan Substituen NH2, NO2, dan CH3 Sebagai Inhibitor Korosi Menggunakan Metode Density Fuctional Theory (DFT). Chempublish Journal, 5(2), 166–178. https://doi.org/10.22437/chp.v5i2.11347
Velly, Y. (2018). Efek Sinergetik Ion Iodida Terhadap Inhibisi Korosi Baja Dengan Ekstrak Kulit Buah Melinjo (Gnetum Gnemon L) Dalam Larutan Asam Klorida. Universitas Andalas. Padang, Sumatera Barat.
Wahyudi, A. T., & Minarsih, T. (2023). Pengaruh Ekstraksi dan Konsentrasi Etanol terhadap Kadar Flavonoid Total dan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Jahe Emprit (Zingiber officinale var. amarum). Indonesian Journal of Pharmacy and Natural Product, 6(01), 30–38. https://doi.org/10.35473/ijpnp.v6i01.2208
Winahyu, D. A., Retnaningsih, A., & Aprillia, M. (2019). Penetapan Kadar Flavonoid Pada Kulit Batang Kayu Raru (Cotylelobium melanoxylon P) Dengan Metode Spektrofotometri Uv-Vis. Jurnal Analis Farmasi, 4(1).
Yulia, R., Hidayat, A., Amin, A., & Sholihati, S. (2019). Pengaruh Konsentrasi Ragi dan Lama Fermentasi terhadap Kadar Air, Kadar Protein dan Organoleptik pada Tempe dari Biji Melinjo (Gnetum gnemon L). Rona Teknik Pertanian, 12(1), 50–60. https://doi.org/10.17969/rtp.v12i1.13287
Yulliyanti, W., Susanty, D., & Wahyono, W. (2019). Perbandingan Laju Korosi Pada Material Steel Plate Cold Coil (Spcc) Yang Dilapisi Cat Dengan Resin Yang Berbeda. Jurnal Sains Natural, 6(1), 16. https://doi.org/10.31938/jsn.v6i1.251
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Zakky Mubarok, Retno Aliyatul Fikroh
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.