Karakter Morfologi dan Produksi Pati Sagu (Metroxylon spp.) di Kecamatan Tinombo Selatan, Sulawesi Tengah

Main Article Content

Putri Pembayun
Karmanah Karmanah
Mochamad Hasjim Bintoro Djoefrie

Abstract

Sago (Metroxylon spp.) is carbohydrate-producing plant that has high productivity and potential to developed in Indonesia. Distribution of sago area in the world is 6,279,637 hectares and Indonesia is 5,579,637 hectares. Sago can produce dry much as 20-40 tonnes ha-1 year-1, in Mappi Regency there are sago that have dry starch of 1,197.20 kg steem-1. The distribution of sago in Indonesia is extensive, covering the islands of Sulawesi, Sumatra, Kalimantan, Maluku and Java. This study aimed to obtain information on morphological characters and starch production of several sago accessions in South Tinombo District, Parigi Moutong Regency, Central Sulawesi Province. The research used the obsevation method on fourteen accessions. Sago accessions in The South Tinombo District have different morphological and production characters. Steem length from 5.65-13.10 m. Rachis length from 2.70-6.80 m and petiole length from 0.46-1.66 m. Accession Sigenti has the highest dry starch production. Accession Sigenti had the highest dry starch production of 429.19 kg stem-1 and Accession Sigenti South 2 the lowest of 56.62 kg stem-1. The average dry starch production in Tinombo Selatan sub-district was 245.90 kg stem-1. Accession Sigenti is recommended as a local superior sago and can be further researched for yield stability to become a superior sago variety.


Sagu (Metroxylon spp.) merupakan tanaman penghasil karbohidrat yang memiliki produktivitas tinggi dan sangat potensial untuk dikembangkan di Indonesia. Luas pertanaman sagu di dunia 6.279.637 hektar dan Indonesia sekitar 5.579.637 hektar. Penyebaran sagu di Indonesia cukup luas, meliputi Pulau Sulawesi, Sumatra, Kalimantan, Maluku dan Jawa. Sagu dapat menghasilkan pati kering sebanyak 20-40 ton ha-1 tahun-1, di Kabupaten Mappi terdapat pohon sagu yang memiliki kandungan pati kering 1.197,20 kg pohon-1. Penelitian bertujuan untuk mendapatkan informasi mengenai karakter morfologi dan produksi pati beberapa aksesi sagu di Kecamatan Tinombo Selatan, Kabupaten Parigi Moutong, Provinsi Sulawesi Tengah. Penelitian menggunakan metode observasi terhadap empat belas aksesi. Aksesi sagu di Kecamatan Tinombo Selatan memiliki karakter morfologi dan produksi yang berbeda-beda. Panjang batang berkisar antara 5,65-13,10 m. Panjang rachis berkisar antara 2,70-6,80 m dan panjang petiol berkisar antara 0,46-1,66 m. Aksesi Sigenti memiliki produksi pati kering paling tinggi 429,19 kg batang-1 dan Aksesi Sigenti Selatan 2 paling sedikit 56,62 kg batang-1. Rata-rata produksi pati kering di Kecamatan Tinombo Selatan 245,90 kg batang-1. Aksesi Sigenti direkomendasi sebagai sagu unggul lokal dan dapat diteliti lebih lanjut kestabilan hasilnya untuk menjadi varietas sagu unggul.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Pembayun, P., Karmanah, K., & Djoefrie, M. H. B. (2024). Karakter Morfologi dan Produksi Pati Sagu (Metroxylon spp.) di Kecamatan Tinombo Selatan, Sulawesi Tengah. Agrisintech (Journal of Agribusiness and Agrotechnology), 5(2), 57–64. https://doi.org/10.31938/agrisintech.v5i2.723
Section
Articles
Author Biographies

Putri Pembayun, Universitas Nusa Bangsa

Program Studi Agroteknologi, Fakultas Pertanian

Karmanah Karmanah, Universitas Nusa Bangsa

Program Studi Agroteknologi, Fakultas Pertanian

Mochamad Hasjim Bintoro Djoefrie, IPB University

Departemen Agronomi dan Hortikultura, Fakultas Pertanian

Metrics

References

Abhal, N. E. I. (2022). Identifikasi berbagai aksesi sagu (Metroxylon spp.) di Kecamatan Mamuju, Kabupaten Mamuju, Provinsi Sulawesi Barat (Skripsi). Institut Pertanian Bogor, Bogor.

Bintoro, H. M. H., Pratama, A. J., Ahmad, F., Nurulhaq, M. I., Mulyanto, M. R., & Ayulia, L. (2016). Pembangunan dan Pemberdayaan Masyarakat Pertanian Pinggiran Melalui Sagu. Bogor: IPB Press.

Bintoro, M. H., Ehara, H., Azhar, A., Dewi, R. K., Nurulhaq, M. I., & Ahyuni, D. (2021). Ekofisiologi Sagu. Bogor: IPB Press.

Bintoro, M. H., Pratama, A. J., Ahmad, F., & Nurulhaq, M. (2017). Penataan hutan sagu. Lembaga Penelitian dan Pengabdian kepada Masyarakat IPB. Bogor: IPB Press.

Bintoro, M., Purwanto, M., & Amarillis, S. (2010). Sagu di Lahan Gambut. Bogor: IPB Press.

Botanri, Samin, D., Setiadi, E., Guhardja, I., Qayim, L. B., & Prasetyo. (2011). Studi ekologi tumbuhan sagu (Metroxylon spp.) dalam komunitas alami di Pulau Seram, Maluku. Jurnal Penelitian Hutan Tanaman, 8(3), 135–145.

Cua, S. N. ., Kho, E. ., Lim, S. ., & Hussain, M. (2021). Sago palm (Metroxylon sagu) starch yield, influencing factos and estimation from morphological traits. Advances in Materials and Processing Technologies, 5(1), 1–24.

Dewi, R. . (2015). Karakteristik berbagai aksesi sagu (Metroxylon spp.) di Kabupaten Sorong Selatan, Papua Barat (Tesis Pascasarjana). Institut Pertanian Bogor.

Dewi, R. ., Bintoro, M. ., & Sudrajat. (2016). Karakter morfologi dan potensi produksi beberapa aksesi sagu (Metroxylon spp.) di Kabupaten Sorong Selatan, Papua Barat. Jurnal Agronomi Indonesia, 44(1), 91–97.

Fathnoer, V. (2018). Karakteristik berbagai aksesi sagu (Metroxylon spp) di Distrik Aimas, Kabupaten Sorong, Provinsi Papua Barat (Tesis Pascasarjana). Institut Pertanian Bogor.

[IPB] Institut Pertanian Bogor. (2021). Kajian Kesesuaian Lahan Daerah di Kabupaten Mappi, Provinsi Papua. (Dokumen Kerjasama Badan Perencanaan Pembangunan Daerah Kabupaten Mappi dengan Institut Pertanian Bogor). Bogor: Institut Pertanian Bogor (Unpublished).

Ke, X., Kang, H., & Tang, Y. (2022). Reduction in leaf size at higher altitudes across 39 broad-leaved herbaceous species on the northeastern Qinghai-Tibetan Plateau. Journal of Plant Ecology, 15(6), 1227–1240. https://doi.org/10.1093/jpe/rtac051

Kholik, A., & Wawan. (2015). Keragaman Morfologi Tanaman Sagu (Metroxylon spp.) di Kabupaten Lingga Provinsi Riau. JOM Faperta, 2(2), 1–15.

Masluki, Bintoro, M. H., Agusta, H., & Sudarsono, S. (2024). Morphological Diversity and Production of Six Sago (Metroxylon spp.) Accessions from Tana Luwu, South Sulawesi, Indonesia. Agrivita, 46(1), 156–171. https://doi.org/10.17503/agrivita.v46i1.3861

Muhidin, S., Leomo, S., Alam, & Wijayanto, T. (2016). Comparative studies on different agroecosystem base on soil physicochemical properties to development of sago palm on dryland. International Journal of Chem Tech Research, 9(8), 511–518.

Nakamura, S., Nitta, Y., Watanabe, M., & Goto, Y. (2005). Analysis of leaflet shape and area for improvement of leaf area estimation method for sago palm (Metroxylon sagu Rottb.). Plant Prod Sci, 8(1), 27–31.

Nakamura, S., Nitta, Y., Watanabe, M., & Goto, Y. (2009). Method for estimating sago palm (Metroxylon sagu Rottb.) leaf area after trunk formation. Plant Prod Sci, 12(1), 58–62.

Pratama, A. J. (2015). Studi produksi gula cair untuk peningkatan budidaya dan pascapanen sagu (Metroxylon spp.) asal sorong Selatan (Skripsi). Institut Pertanian Bogor.

Pucciariello, C., & Perata, P. (2012). Flooding tolerance in plants. Plant Stress Physiology, 148–170.

Schuiling, D. (2009). Growth and Development of true sago palm (Metroxylon sagu Rottboll) with special reference to accumulation of starch in the trunk. Wageningen University.