Pengaruh Pupuk NPK dan ZPT Air Kelapa Terhadap Hasil Tanaman Pakcoy (Brassica rapa L.)
Main Article Content
Abstract
Pakchoy or Brassica rapa L. is called a plant with a distinctive taste and high nutritional content. Pakchoy productivity is still experiencing a decline and is inversely proportional to the increase in demand for pakchoy products. The research was carried out with the aim of finding out the effect of applying NPK fertilizer and coconut water PGR on the yield of pak choy plants. This research used factorial completely randomized design with 2 factors namely NPK fertilizer doses (0 kg/ha; 150 kg/ha; 300 kg/ha; 450 kg/ha) and coconut water PGR concentrations (0%; 25%; 50%; 75 %). The significant interaction effect is in the leaf chlorophyll variable with the highest value at the NPK fertilizer dose of 300 kg/ha and the PGR concentration of 0% coconut water was 43.2 per mm2. The significant interaction effect was also shown in the dry weight variable with the highest value at the NPK fertilizer dose of 450 kg/ha and the PGR concentration of 0% coconut water of 14.5 g. NPK fertilizer has significant and very significant effect on the research variables with the best treatment of 450 kg/ha. The PGR of coconut water treatment had no significant effect on the research variables, except for the variable number of leaves with the highest average at a concentration of 0%.
Pakcoy atau Brassica rapa L. disebut sebagai tanaman dengan cita rasa yang khas dan kandungan nutrisi tinggi. Produktivitas pakcoy masih mengalami penurunan dan berbanding terbalik dengan peningkatan permintaan produk pakcoy. Penelitian dilakukam dengan tujuan untuk mengetahui pengaruh aplikasi pupuk NPK dan ZPT air kelapa terhadap hasil tanaman pakcoy. Penelitian ini menggunakan rancangan faktorial RAL dengan 2 faktor berupa dosis pupuk NPK (0 kg/ha; 150 kg/ha; 300 kg/ha; 450 kg/ha) dan konsentrasi ZPT air kelapa (0%; 25%; 50%; 75%). Pengaruh interaksi nyata pada variabel klorofil daun dengan nilai tertinggi pada dosis pupuk NPK 300 kg/ha dan konsentrasi ZPT air kelapa 0% sebesar 43,2 per mm2. Pengaruh interaksi nyata juga ditunjukkan pada variabel berat kering dengan nilai tertinggi pada dosis pupuk NPK 450 kg/ha dan konsentrasi ZPT air kelapa 0% sebesar 14,5 g. Pupuk NPK berpengaruh nyata dan sangat nyata terhadap variabel penelitian dengan perlakuan terbaik 450 kg/ha. Perlakuan ZPT air kelapa tidak berpengaruh nyata terhadap variabel penelitian, kecuali terhadap variabel jumlah daun dengan rata-rata tertinggi pada konsentrasi 0%.
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Metrics
References
Anggraeni, D.N. (2022). Pengaruh Pemberian Variasi Dosis Pupuk Kandang Terhadap Berat Kering Tanaman Mahkota Dewa. Pendidikan Biologi, 11(1), 21-26.
[BPS] Badan Pusat Statistik. (2017). Luas Panen, Produksi Sayuran, Produktivitas dan Kebutuhan Sayuran di Indonesia, 2012-2016.
Dharmadewi, I.M. (2020). Analisis Kandungan Klorofil Pada Beberapa Jenis Sayuran Hijau Sebagai Alternatif Bahan Dasar Food Suplement. Jurnal Edukasi Matematika dan Sains, 9(2), 171-176.
Elbasiouny, H., El-Ramady, H., Elbehiry, F., Rajput, V. D., Minkina, T., & Mandzhieva, D. (2022). Plant Nutrition under Climate Change and Soil Carbon Sequestration. Sustainability, 14(2), 1-20.
Fu, T., Tang, X., Cai, Z., Zuo, Y., Tang, Y., & Zhao, X. (2020). Correlation Research of Phase Angle Variation and Coating Performance by Means of Pearson’s Correlation Coefficient. Progress in Organic Coatings, 139, 1-9.
Fua, Y. T. V. (2020). Perbedaan Pertumbuhan Tanaman Sawi Sendok (Pakcoy) Pada Media Tanam Hidroponik dan Media Tanam Tanah di Desa Hilinamozaua Raya Kecamatan Onolalu Kabupaten Nias Selatan. Education and Development, 8(3), 267-274.
Guan, C., & Jiao, Y. (2020). Interplay Between the Shoot Apical eristem and Lateral Organs. Abiotech, 1, 1-7.
Hameed, L. A., & Wahed, M. S. A. (2022). Effect of Glutathione and Ascorbic Acid on Some Physical Characteristics of seedlings of Grape Plant Halawani Cultivar Vitis vinifera L. Journal of agricultural research, 11(2), 122-130.
Handriatni, A., Muarif, D., & Badrudin, U. (2023). Pengaruh Konsnetrasi ZPT dan Macam Media Tanam Terhadap Pertumbuhan Tanaman Jahe Gajah (Zingiber offinale rosc.). Jurnal Pertanian Agros, 25(1), 811-817.
Iriany, A. (2021). Monograf Budidaya Sayuran di Daerah Pesisir Pantai dengan Teknologi Hidroponik. Malang: UMM Press.
Katel, S., Mandal, H. S., Kattel, S., Yadal, S. P. S., & Lamshal, B. S. (2022). Impacts of Plant Growth Regulators in Strawberry Plant: A review. Heliyon, 8, 1-5.
Kiran, C., Changade, N. M., & Sukul, P. (2021). A Review on Influence of Nitrogen and Phosphorus on Growth and Yield of Potato. The Pharma Innovation Journal, 10(5): 636-640
Liu, Z., Sun, K., Liu, W., Gao, T., Li, G., Han, H., Li, Z., & Ning, T. (2020). Responses of Soil Carbon, Nitrogen, and Wheat and Maize Productivity to 10 Years of Decreased Nitrogen Fertilizer Under Contrasting Tillage Systems. Soil & Tillage Research, 196, 1-11.
Lou, X., Keenan, T. F., Chen, J. M., Croft, H., Prentice, I. C., Smith, N. G., Walkeer, A. P., Wang, H., Wang, R., Yu, C., & Zhang, Y. (2021). Global Variation in the Fraction of Leaf Nitrogen Allocated to Photo-synthesis. Nature Communications, 12(4866), 1-10.
Mansyur, N. I., E. H. Pudjiwati, & Murtilaksono, A. (2021). Pupuk dan Pemupukan. Aceh: Syiah Kuala University Press
Misdiani., Lusmaniar., & Wahyudi, A. U. (2020). Pengaruh Pemberian Pupuk Organik Cair dan Dosis Pupuk NPK Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Pakcoy (Brassica rapa L.) di Polybag. Ilmu Pertanian Agronitas, 2(1), 19-44.
Nurhayati,, D. R., & Sari, R. S. (2023). The Application of Table Sugar And Coconut Water to Enhancethe Growth Of Post-Acclimatized Moon Orchids (Phalaenopsis Hybrid). Journal of World Science, 2(10), 1728-1733.
Park, J., Kim, J., Purevdorj, E., Son, J., Won, C., & Yo, G. (2021). Effects of Long Light Exposure and Drought Stress on Plant Growth and Glucosinolate Production in Pak choi (Brassica rapa subsp. chinensis). Food Chemistry, 340, 1-8.
Purba, D., & Purba, M. (2022). Aplikasi Analisis Korelasi dan Regresi Menggunakan Pearson Product Moment dan Simple Linear Regression. Citra Sains Teknologi, 1(2), 97-103.
Rahmayadi, Y., & Ariska, N. (2022). Engaruh ZPT Sintetik Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Bayam (Amaranthus). Penelitian dan Pengabdian Masyarakat, 1(9), 519-524.
Rusdiana, R. Y., Widuri, L. I., & Restanto, D. P. (2021). Pendugaan Model Luas Daun Tanaman Pakcoy (Brassica rapa L.) dengan Regresi Kuartil. Agrin, 25(1), 48-58.
Rosniawaty, S., M. Ariyanti., C. Suherman., R. Sudirja., & S. Fitria. (2021). Utilization of Coconut Water Waste to Increase Cocoa Growth Seedling by Different Application Methods and Intervals. Earth and Environmental Science, 653, 1-7.
Rustan, Ramadhan, F. D., Afrianto, M. F., Handayani, L., Lestari, A. P., & Manin, F. (2022). Perancangan Alat Pengukur Kadar Unsur Hara NPK Pupuk Kompos. Journal Online of Physics, 8(1), 55-60.
Song, L., Liu, S., Yu, H., & Yu, Z. (2023). Exogenous Melatonin Ameliorates Yellowing of Postharvest Pak Choi (Brassica rapa subsp. chinensis) by Modulating Chlorophyll Catabolism and Antioxidant System During Storage at 20 °C. Scienta Horticulturae, 311, 11-18.
Tae, F., Kana, Y. R., & Nguru, E. S. O. (2022). Pengaruh Perbedaan Jenis Media Pencampur dan Pemberian Konsentrasi Air Kelapa Muda (Cocos nucifera L.) Sebagai Zat Pengatur Tumbuh Terhadap Pertumbuhan Tanaman Sawi Pakcoy (Brassica rapa L.). Agrisa, 11(1), 30-40.
Wenno, S. J., & Sinay, H. (2019). Kadar Klorofil Daun Pakcoy (Brassica chinensis L.) Setelah Perlakuan Pupuk Kandang dan Ampas Tahu Sebagai Bahan Ajar Mata Kuliah Fisiologi Tumbuhan. Biopendix, 5(2), 130-139.
Wibawa, I. P. A. H., & Lugrayasa, I. N. (2020). Pengaruh Jenis Pupuk Cair dan Cara Perlakuan Terhadap Pertumbuhan Stek Daun Begonia glabra Aubl. Agricultiural Journal, 3(2): 194-201.
Wimudi, M., & Fuadiyah, S. (2021). Pengaruh Cahaya Matahari Terhadap Pertumbuhan Tanaman Kacang Hijau (Vigna radiata L.). Bio, 1(1), 587-592.
Woda, T. N., & Wijayanto, Y. (2023). Analisis Variabilitas Total Nitrogen Tanah dengan Menggunakan Geostatistika pada Lahan Perkebunan Tebu Studi Kasus di Tanggul Kulon Kabupaten Jember. Berkalah Ilmu Pertanian, 155(1), 1- 4.
Yama, D. I., & Kartiko, H. (2020). Pertumbuhan dan Kandungan Klorofil Pakcoy (Brassica rapa L.) Pada Beberapa Konsentrasi AB Mix dengan Sistem Wick. Teknologi, 12(1), 21-30
Zhao, Y., Han, Q., Ding, C., Huang, Y., Liao, J.., Chen, T., Feng, S., Zhou, L., Zang, Z., Chen, Y., Yuan, S., & Yuan, M. (2020). Effect of Low Temperature on Chlorophyll Biosynthesis and Chloroplast Biogenesis of Rice Seedlings during Greening. Journal of Molecular Sciences, 21, 1-22.